Studenten zorgverzekering vergelijken

Veelgestelde vragen

Ben ik in het buitenland verzekerd?

Als je op vakantie of voor een langere tijd naar het buitenland gaat, voor bijvoorbeeld een stage, loop je soms nog emer risico op gezondheidsproblemen dan wanneer je in Nederland verblijft. Uiteraard word je in het buitenland ook geholpen als je zorg nodig hebt, maar veel zorginstellingen willen eerst weten wie je bent en waar je verzekerd bent voordat ze zorg verlenen. Voor jou is het ook belangrijk om te weten waar je financieel aan toe bent, mocht er iets gebeuren. Om deze redenen is het van belang om een EHIC bij je te dragen als je naar het buitenland gaat.

Wat is EHIC?

‘EHIC’ staat voor ‘European Health Insurance Card’. Deze kaart krijg je elk jaar van je zorgverzekeraar. Op deze kaart staat je polisnummer. Wanneer je deze kaart niet ontvangt, kun je de kaart gratis aanvragen. Buitenlandse verzekeraars kunnen aan de hand van deze kaart met polisnummer eenvoudig de status van je zorgverzekering opvragen. Op deze manier word je veel sneller geholpen. Bovendien kun je na de verleended zorg de kosten (gedeeltelijk) terugkrijgen van je verzekeraar.

De EHIC is een Europese kaart, maar het helpt ook om deze kaart mee te nemen wanneer je buiten Europa gaat reizen. Het is aan te raden om bij je zorgverzekering te checken hoe de zorg er in verschillende landen aan toe gaat en hoe je gedekt bent. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan.

Wat gebeurt er als ik in het buitenland overlijd?

Het is niet te hopen, maar het komt helaas wel voor dat iemand tijdens een vakantie in het buitenland komt te overlijden. Er moeten dan een hoop dingen geregeld worden. Zo willen je nabestaanden waarschijnlijk dat je teruggebracht wordt naar Nederland om daar begraven of gecremeerd te worden, dit heet repatriëring. Repatriëring wordt niet vergoed onder de basiszorgverzekering. Om dit te verzekeren kun je een uitvaartverzekering afsluiten.

Met een uitvaartverzekering dek je de kosten die je maakt voor een uitvaart. In Nederland is een uitvaartverzekering niet verplicht, maar veel Nederlanders hebben wel een uitvaartverzekering afgesloten. Dit doen zij omdat zij hun nabestaanden niet met de kosten van een uitvaart willen achterlaten. De gemiddelde kosten van een uitvaart in Nederland liggen tussen de 7.000 en 10.000 euro.

 

Studenten zorgverzekering vergelijken

Meer artikelen